Powerbonen

 

Bonen zijn peulvruchten en in de supermarkt in verschillende vormen te vinden. De meest bekende zijn de witte-, bruine- en kidneyboon. Bonen zijn een goede aanvulling op je dieet omdat er weinig calorieën in zitten maar wel veel vezels bevatten. Dit maakt het een goed alternatief voor brood en pasta. Dit geldt eveneens voor andere soorten peulvruchten zoals erwten, linzen en pinda's.

 

Antinutrienten

Veel mensen denken dat bonen niet gezond zijn omdat ze antinutrienten bevatten. Dit is een stof die de plant zelf aanmaakt om zich te beschermen tegen insecten. Echter, de hoeveelheid antinutrienten is zeer laag en valt in het niet bij alle gezonde eigenschappen die de boon bezit. Door de bonen eerst een dag in water te laten weken raakt het de antinutrienten bijna volledig kwijt.

 

Eiwitten

Bonen zijn een bron van eiwitten. In 100 gram bonen zit 8 gram eiwit. Daardoor zijn ze ook zeer geschikt voor in vegetarische maaltijden. De kidneyboon bevat de meeste eiwitten. Dit maakt bonen een absolute must voor een gezond en vezelrijk dieet!

 

Sportdieet

Omdat bonen weinig calorieën bevatten en rijk zijn aan vezels, vitamine B en eiwitten moet het voor iedere sporter deel uitmaken van het (sport)dieet.