Is vitamine C een wondermiddel?

Vitamine C staat bekend om zijn gezonde werking; het verhoogt je weerstand wat je minder vatbaar maakt voor ziekten. Daarnaast zorgt het voor sterke botten, een gezond gebit, versnelt wondheling, het bevordert de opname van ijzer, houd je huid jong en het heeft een positief effect op je bloedvaten.

 

Inname

Je lichaam maakt zelf geen vitamine C aan dus is het zaak dat we dit uit onze voeding halen. De meeste mensen weten dat fruit en groente vitamine C bevatten. Van sinaasappel, aardbeien en broccoli is bekend dat er veel vitamine C in zit. Maar het groente en fruit waar per 100 gram de meeste vitamine C in zit zijn peterselie, rode paprika en guave. Leg deze producten de volgende keer dat je boodschappen doet dus in je mandje! 

 

Waar of niet waar: vitamine C beschermt je tegen griep en verkoudheid?

Dat vitamine C ziekten volledig tegenhoudt is helaas een fabeltje. Maar uit onderzoek is wel gebleken dat mensen die voldoende vitamine C binnen krijgen sneller herstellen van een vervelende griep of verkoudheid. Bij sommige mensen werd het herstel met 3 dagen versneld!

 

Vitamine C supplement

Met de verscheidenheid aan positieve werking lijkt vitamine C bijna een wondermiddel. Is het daarom een goed idee om elke dag een supplement in te nemen? Nee. Wanneer je gevarieerd eet en minstens 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag eet haal je voldoende vitamine C uit je voeding. Wanneer je te veel vitamine C binnenkrijgt kan dat zelfs leiden tot spijsverteringsklachten. Dit ondervind je wanneer je meer dan 2000 mg in een keer inneemt.