Gezonde zon

gezonde zon

Heb je last van een winterdip en kan je niet wachten tot de lente weer aanbreekt? Je bent niet de enige. Ook je lichaam smacht naar de zon, want de zon heeft een bewezen positief effect op je gezondheid.

 

Het bekendste effect is de aanmaak van vitamine D. Je maakt vitamine D aan wanneer je huid in contact komt met zonnestralen. De aanmaak vindt plaats in het cholesterol. Vitamine D is een van de belangrijkste vitamine voor je lichaam onder andere voor je spieren, botten en tanden.

 

Je immuunsysteem verbetert onder de aanwezigheid van de zon. Des te meer je met de zon in contact komt des te sterker je lichaam en haar afweersysteem zich ontwikkelen. Tevens verkleint het de kans op MS en verlicht het de symptomen van alzheimer. 

 

De zon heeft een positieve uitwerking op verschillende ziekten. Zo zijn mensen met psoriasis gebaat bij voldoende zonlicht omdat het de klachten van deze huidziekte significant terugdringt.

 

Wanneer je voldoende zonlicht ziet stijgt de aanmaak van serotonine. Deze stof is verantwoordelijk voor je humeur. Het is bewezen dat mensen in de lente en zomer meer serotonine aanmaken wat hun humeur zichtbaar verbetert.

 

Besef wel dat de zon ook schadelijke effecten heeft. Smeer je daarom altijd goed in met zonnebrand met een hoge factor en blijf tussen 12:00 en 15:00 uur 's middags idealiter uit de zon.