Spiergroepen

Anatomisch gezien is een spier een weefselstructuur van cellen die de eigenschap hebben te kunnen samentrekken zodat beweging mogelijk is. Er zijn drie vormen van spierweefsel: dwarsgestreept spierweefsel, glad spierweefsel en hartspierweefsel. De dwarsgestreepte spieren zijn de enige spieren die we zelf bewust kunnen aansturen.

 

Een spier bestaat hoofdzakelijk uit vezels. Er zijn twee soorten spiervezels: langzame en snelle spiervezels. Ze verschillen door de snelheid waarmee ze samentrekken. Langzame spiervezels kunnen veel energie voortbrengen maar relatief minder kracht. Een voorbeeld zijn de rugspieren, deze zijn voortdurend aangespannen. Snelle spiervezels zijn zo gemaakt dat ze kracht kunnen voortbrengen omdat ze in korte tijd snel samentrekken. Snelle spiervezels vind je onder andere terug in je armen.

 

De spieropbouw van het menselijk lichaam is onder te verdelen in 7 verschillende groepen. De grootste spiergroep zijn de benenspieren. Samen met de borstspier en de rugspieren vormen ze de drie grootste spiergroepen. Daarnaast kun je 4 'kleine' spiergroepen onderscheiden; de biceps, triceps, schouders en buik.

 

In de sportschool wordt er ook onderscheid gemaakt tussen deze 7 spiergroepen. Alle oefeningen die je in de gym kunt uitvoeren hebben impact op een van deze spiergroepen. Uiteraard bestaat de opbouw van een specifieke spiergroep weer uit zijn eigen complexe samenstelling van verschillende andere kleine spieren. 

 

De borst, schouders, triceps en benen zijn zogenaamde push spiergroepen wat betekent dat je ze traint op het moment dat je het gewicht van je lichaam af beweegt. De rug, buik en biceps zijn pull spiergroepen die onder spanning komen te staan wanneer je het gewicht naar je lichaam toe beweegt. 

 

Het belangrijkste onderdeel van het opbouwen van spiermassa is voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten bestaan uit aminozuren die fungeren als bouwstenen voor de spier. Zorg dat je na een harde workout dus voldoende eiwitten binnenkrijgt zodat deze de spiergroei bevorderen.

 


anatomie spieren borst
anatomie spieren rug

Rug

anatomie spieren benen bovenbeen
anatomie spieren benen onderbeen

anatomie spieren biceps
anatomie spieren schouders
anatomie spieren triceps
anatomie spieren buik buikspieren

Buik