Buik

anatomie spieren buik buikspieren

Je buik is een moeilijke spiergroep om goed te trainen. Je moet voldoende krachtoefeningen doen om je buikspieren te definiëren maar ook droog genoeg zijn om je buikspieren goed te zien. Een sixpack vergt dus discipline op het gebied van zowel training als voeding. 

 

De buikspieren liggen in de buikwand en hechten tussen de borstkas en de bekken. De rectus abdominis zijn de voorste rechte buikspieren. De musculus obliquus vormen de schuine buikspieren aan de binnenkant (internus obliquus) en buitenkant (externus obliquus). Anatomisch gezien zit de buik dus redelijk complex in elkaar. Verschillende bewegingen focussen op verschillende onderdelen van je buik. 

 

 

De meest effectieve oefeningen

 

Crunch

De meest basic oefening voor je buikspieren is de crunch: liggend op je rug, benen opgetrokken en met je handen in de nek je bovenlichaam omhoog laten komen met je borst richting je knieën. Bij deze oefening ligt de focus op de bovenste buikspieren. Echter, als je met het naar boven komen een roterende beweging met je bovenlichaam maakt en met je schouder de naar de tegenovergestelde knie draait verschuif je de focus naar je schuine buikspieren.

 

Knee raises

Ter variatie op alle crunch oefeningen kan je je buikspieren ook effectief trainen door te gaan hangen en je knieën op te trekken (makkelijker) of je benen voor je uit te strekken (moeilijker). Op deze manier train je ook je onderste buikspieren.

 

Plank

Een statische buikspieroefening is de plank; steun op je tenen en onderarmen en blijf zo horizontaal in positie staan. Om deze houding vol te kunnen houden ga je automatisch met je buikspieren knijpen wat deze oefening een goede allround buikspieroefening maakt.