Schouders

anatomie spieren schouders

De grootste schouderspier is de musculus deltoideus en ontleent zijn naam aan de driehoekige (delta) vorm. Deze spier bepaalt de contouren van je schouder. Hij hecht tussen het schouderblad en de bovenarm.

 

Oefeningen voor je schouders zijn onder te verdelen in 3 typen: oefeningen met de beweging voorwaarts (front raise), zijwaarts (side raise) en omhoog (push). De schouders laten zich daarom perfect lenen voor een workout met dumbbells.

 

In rust is de schouder een van de spieren die je lichaam definitie geeft. Sterke, ronde, goedgevormde schouders geven een getraind uiterlijk.

 

De meest effectieve oefeningen

 

Shoulder press

In beginpositie maken je armen een hoek van 90 graden met je bovenarmen in elkaars verlengde. Stoot de dumbbells of de halter uit tot boven je hoofd en laat ze langzaam weer zakken totdat je armen weer in een hoek van 90 graden staan. Deze oefening focust op de bolling van de schouder.

 

Dumbbell front raise

De naam van de oefening zegt het al; beweeg je armen met de dumbbells naar voren totdat je arm recht vooruit staat. Houd een lichte buiging in je ellebogen en laat de dumbbells langzaam weer zakken. Voordat de gewichten je lichaam raken breng je ze weer naar voren. 

 

Dumbbell side raise

In combinatie met press en front raise oefeningen maak je je je volledige schouder workout af met een side raise. Laat je armen langs je lichaam hangen, strek ze vervolgens naar buiten uit tot aan schouder hoogte en breng ze dan langzaam weer naar beneden. Breng de dumbbells weer omhoog voordat ze lichaam hebben geraakt.