Verantwoord afvallen

Om af te vallen is het belangrijk om genoeg te bewegen. Maar belangrijker nog is het om goed met je voeding om te gaan. Afvallen betekent niet stoppen met eten. Je lichaam heeft energie nodig en het binnenkrijgen van vitaminen, mineralen en vezels. Ter ondersteuning van je effort in de sportschool vind je hieronder de do's & dont's per maaltijd die ervoor zorgen dat je je overtollige kilo's verliest en dat ze wegblijven!

 

Ontbijt

 Do's

Sla je ontbijt niet over! Afvallen betekent voldoende eten, zeker 's ochtends. Maar let goed op wat je eet en drinkt. Kies voor magere producten met voldoende eiwitten en vezels zoals magere yoghurt, kwark, lijnzaad, havermout, fruit, cruesli, noten, volkorenbrood, jonge kaas, hummus, gekookt ei, tomaat, komkommer en sla. Weinig tijd 's ochtends? Maak dan de avond ervoor een smoothie klaar. Deze zitten boordevol vitaminen en mineralen en je bent s'ochtends geen tijd kwijt tijd met het klaarmaken. Drink hierbij water (met een vleugje citroen of limoensap) of groene thee.

 

Dont's

Ontbijt niet met producten die koolhydraten, overtollige suikers en verzadigd vet bevatten zoals croissants, witbrood, tosti's, zoetbeleg zoals chocoladepasta, hagelslag, vruchtenhagel en jam, gebakken ei, cornflakes en (room)boter.

Blijf ver weg van koffie, energiedrankjes, vruchtensappen en kant-en-klare drinkyoghurt. Deze bevatten ongezonde vetten en zitten veelal vol suiker.


Lunch

 Do's

Alle producten waarmee je ontbijt zijn ook geschikt om te eten tijdens je lunch. Daarnaast kunnen volkorenbroodjes, wraps en salades zorgen voor een gezonde en voedzame lunch. Beleg deze met witvlees zoals kip en kalkoen of vis zoals tonijn, zalm, makreel, forel of haring. Vul deze verder aan met gezonde groente zoals bladsla, spinazie, tomaat, bonen, mais, avocado, olijven, kool, witlof, selderij, rode ui en peulvruchten en zaden en granen zoals quinoa, couscous en volkorenpasta. In tegenstelling tot het ontbijt mag je lunch (in beperkte mate) koolhydraten bevatten. 

 

Dont's

Evenals bij het ontbijt mag je lunch geen overtollige suikers en verzadigd vet bevatten. Gefrituurd en vettig eten zoals spek, hotdogs, ham en kroketten maken uiteraard geen deel uit van een gezonde lunch. En laat bewerkte broodproducten zoals tosti's, ham-kaasbroodjes, worsten- en saucijzenbroodjes en frikandelbroodjes liggen. Let ook op met het eten van koek- en mueslirepen zoals liga's en sultana's. Alhoewel deze gezond lijken zitten ze vaak vol suiker, vet en zout. 


Avondeten

 Do's

Maak gebruik van kooktechnieken die de goede eigenschappen van het eten behouden en waarbij geen extra vet benodigd is zoals koken, grillen, stomen of bereiding in de oven. Als je bakt doe dat dan in onverzadigde vetten, dat is goed voor je bloedvaten. Een gezonde avondmaaltijd bestaat in ieder geval uit voldoende groente, vis of (vegetarisch) vlees, vezels en granen in de vorm van zilvervliesrijst, volkorenpasta, couscous, quinoa of zoete aardappel. Binnen deze 3 componenten kun je ontzettend veel variëren. 

 

Dont's

Je voeding bereiden middels ongezonde kooktechnieken zoals bakken in verzadigd vet en frituren. Mijd kant-en-klaar maaltijden, sauzen en soepen. Deze zitten vol zout, suiker en vet, vele malen meer dan waar je lichaam op dagbasis behoefte aan heeft. Dit geldt ook voor bewerkte producten zoals vissticks, pizza en kipnuggets. Het toevoegen van gesmolten kaas en zout is eveneens erg ongezond en zal ervoor zorgen dat je de overtollige kilo's niet kwijtraakt.

Drink geen frisdranken, de suikers die hieraan zijn toegevoegd zijn echte dikmakers en passen dus absoluut niet in een sportdieet dat er is op gericht om af te vallen.