Zoete aardappel

Zoete aardappel is een gezonder alternatief dan 'normale' aardappelsoorten omdat er meer vitamine en mineralen in zitten. De zoete aardappel is anders dan de naam doet vermoeden helemaal geen aardappel maar een knolgewas en onder andere rijk aan vezels en vitamine A, C, B5, B6 en E. En omdat de zoete aardappel zo gezond is mag het niet ontbreken in jouw dieet! Daarom vind je hieronder verschillende gerechten waarbij de zoete aardappel op verschillende wijzen wordt bereid. Eet smakelijk!

 

 

Zoete aardappel met kipfilet en groente uit de oven.

 

INGREDIËNTEN (4 pers.)

 

- 2 eetlepels olie

- 3 grote zoete aardappels

- 4 kipfilets

- 1 uit

- 1 courgette

- 2 rode paprika's

- 1 broccoli

- 1 eetlepel paprikapoeder

 

Bereidingswijze:

 

1. Snijd de zoete aardappels in grove stukken en kook ze 5 minuten voor (met schil).

2. Snijd de ui, courgette en paprika's in grove stukken en snij de broccoli in roosjes.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden.

4. Meng in een ovenschaal de kipfilets, olie en paprikapoeder goed door elkaar. 

5. Voeg de gesneden groenten en de voorgekookte zoete aardappels toe.

6. Bak het gerecht 30 minuten op 200 graden.


Zoete aardappel frietjes

 

INGREDIËNTEN (4 pers.)

 

- 3 grote zoete aardappels

- 3 eetlepels olie

- peper

- zout

- 1 theelepel komijn

- 1 theelepel paprikapoeder

 

Bereidingswijze:

 

1. Verwarm de over voor op 200 graden.

2. Snijd de zoete aardappel in frietjes van ongeveer een halve centimeter dik.

3. Doe de olie en specerijen in een kom en voeg de frietjes toe. Zorg dat alle frietjes bedekt zijn met olie.

4. Bedek een bakplaat met bakpapier en verspreid de frietjes over de bakplaat.

5. Bak de frietjes 30 minuten op 200 graden goudbruin. Schud de frietjes tijdens het bakken een paar keer om.


Zoete aardappelpuree

 

INGREDIËNTEN (4 pers.)

 

- 6 zoete aardappels

- 1 eetlepel olie

- 50 ml melk

- 25 gram bieslook

- 100 gram walnoten

- 1 eetlepel mosterd

- 1 theelepel suiker

- zout

- peper

- nootmuskaat

 

Bereidingswijze:

 

1. Snijd de zoete aardappels in stukken en kook ze 20 minuten.

2. Giet de aardappels af en pureer ze met een stamper. Voeg tijdens het stampen de melk, de mosterd en de olie toe.

3. Snijd de walnoten en bieslook en voeg dit toe aan de puree.

4. Voeg ten slotte de suiker, zout, peper en nootmuskaat toe en meng alles nog een keer goed door.


Zoete aardappelsoep met kokos

 

INGREDIËNTEN (4 pers.)

 

- 3 zoete aardappels

- 1 liter water

- 2 zoete uien

- 1 rode paprika

- 200 gram taugé 

- 2 teentjes knoflook

- 200 ml kokosmelk

- 2 bouillonblokjes

- olijfolie

 

Bereidingswijze:

 

1. Snijd de zoete aardappels, uien en paprika in stukken en pers de knoflook.

2. Verhit de olie en bak de zoete aardappels, groente en knoflook aan.

3. Breng het water aan de kook.

4. Voeg de aardappels, groenten en bouillonblokjes toe aan het water en kook dit 25 minuten door.

5. Pureer het geheel tot een gladde massa met een staafmixer. Voeg de kokosmelk toe en breng de soep nog een keer op warmte.